Social Icons

duminică, 12 ianuarie 2014

Nu suntem liberi de consecintele alegerilor noastre

          Cei mai multi dintre noi stim ca noptile nedormite sau 4-5 ore de somn pe noapte, intre ore nepotrivite, sunt extrem de periculoase pentru organism. Totusi, nu de putine ori facem exact ce nu trebuie, in ciuda faptului ca suntem constienti de pericol. Am observat ca a merge la somn dupa miezul noptii este o ,,boala" de care sufera multi oameni, in special cei tineri, intrucat avem impresia ca daca suntem tineri si sanatosi, organismul va rezista pana la infinit. Insa organismul nostru cedeaza cu fiecare atac la care este supus, fie ca este vorba de stres, nopti nedormite, mancare nesanatoasa etc.
           Scriu toate aceste lucruri in primul rand pentru mine. Mi-am inceput prostul obicei, de a ma culca la ore tarzii, in clasa a 12-a. Ma puteam concentra la invatat cel mai bine noaptea, cand era liniste si ceilalti dormeau. Am continuat cu acest obicei si in timpul facultatii, timp de 5 ani de zile. Dupa 6 ani in care organismul meu s-a obisnuit sa stea ,,treaz" noaptea, este foarte dificil sa revin la ore potrivite de somn. Insa orice invat, are si dezvat. Totul tine de mine si de vointa mea.
          Daca nu ne odihnim intre orele 22-6 corpul nu poate sa-si desfasoare activitatile de curatire si regenerare, intrand intr-un dezechilibru care cu greu poate fi refacut in timp si ce sa mai spun de nopti nedormite care sunt cu adevarat ucigatoare pentru sistemul imunitar si echilibrul pH-ul din organism. De multe ori ne gaseste ora 23-24 tot la computer (aici ma incadrez eu cand trebuie sa raspund la zecile de comentarii si intrebari zilnice) si nu este deloc bine. Trebuie sa ne ingrijim corpurile tinand cont de toate laturile si asta pentru ca trebuie sa constientizam ca acesta trebuie sa aiba o rezistenta cu bataie lunga, de zeci de ani.  ( Ligia Pop, sursa aici )
          Un studiu prezentat marţi de cercetători suedezi arată cu mai multă claritate efectele nocive pe care le are o noapte albă – adică nedormită – asupra creierului. Specialiştii în neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sânge prelevat dimineaţa de la 15 bărbaţi tineri, cu o stare generală bună de sănătate, dintre care unii dormiseră peste noapte opt ore, iar ceilalţi deloc. La aceştia din urmă, s-a constatat o creştere cu circa 20% a concentraţiei a două molecule, enolaza specifică neuronală şi proteina S-100B. Ori, ‘numărul acestor molecule creşte de regulă în sânge când apar leziuni cerebrale’, a notat într-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict. Cu alte cuvinte, ‘privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescenţă’, iar ‘o noapte cu un somn bun poate fi de importanţă critică pentru menţinerea sănătăţii creierului’, a adăugat cercetătorul suedez. Studiul ce urmează să fie publicat în revista Sleep vine după ce un altul publicat în octombrie în revista americană Science a conchis că somnul accelerează eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetătorilor de la universitatea Rochester. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES). ( Sursa aici )
          Noptile nedormite au multe alte efecte periculoase pentru organism. Puteti citi despre ele aici sau aici. Traim vremuri in care daca dorim sa fim informati, putem fi. Daca nu luam decizia sa luptam pentru noi, vom regreta. Efectele nu vor intarzia sa apara. Avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte si nu dupa miezul noptii. Stiu ca uneori par importante motivele pentru care ne culcam atat de tarziu, dar rareori se intampla sa fie importante. De ceva timp, ma tot gandesc la aceste lucruri intrucat m-am culcat des la ore nepotrivite. Avem nevoie sa fim sanatosi si pentru cei pe care ii iubim, pentru cei pe care ii vom iubi in viitor. Pentru ca, daca ne facem rau cu mana noastra, le facem rau si lor, intrucat au nevoie de noi si ne iubesc. Suntem liberi sa alegem insa nu suntem liberi de consecintele alegerilor noastre. Just stop and think.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Contribuie. Parerea ta conteaza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates